Bacteriologisch onderzoek

Tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) zijn aandoeningen waarbij tandplaque een belangrijke rol speelt (zie hoofdstuk “Tandvleesbehandelingen” voor meer informatie Airflow).

Als de tandvleesontsteking (parodontitis) ernstig is, kan soms een aanvullend bacteriologisch onderzoek noodzakelijk zijn. Indien uw behandelaar weet welke bacterië(n) aanwezig zijn onder het tandvlees, kan een gerichte behandeling worden ingezet.

Wanneer een microbiologisch onderzoek?

Bij ernstige parodontitis kan microbiologisch onderzoek uitwijzen welke bacterië(n) onder het tandvlees aanwezig is/zijn. Met deze diagnose kan, eventueel met ondersteuning van een antibioticum, een gerichte behandeling gestart worden. Een tweede microbiologisch onderzoek na afloop van de behandeling geeft aan of verdere behandeling nodig is. Ook vóór het plaatsen van implantaten is het zinvol microbiologisch onderzoek uit te voeren om latere ontsteking(en) rondom het implantaat te voorkomen.

Afnemen van een monster

Wij werken met de DNA techniek: met een dun papieren stiftje worden monsters genomen van de tandplaque-laag die zich onder het tandvlees bevindt. Dit is geheel pijnloos.

Analyse van het bacteriologisch onderzoek in het laboratorium

De monsters worden opgestuurd naar een bacteriologisch laboratorium en door een team van deskundigen (microbiologen en parodontologen) beoordeeld. Wij ontvangen vervolgens een uitslag en, indien nodig, het advies van hen om de behandeling met een antibioticum te ondersteunen. Mocht dit nodig zijn: De mondhygiënist mag zelf geen recept voorschrijven. De gebeurt altijd in overleg met de verwijzend tandarts of huisarts.

Afspraak maken?

Via onderstaande button kunt u meteen een afspraak maken in onze praktijk!