Tandvleesbehandelingen

initiële behandeling

Als er tandvleesproblematiek is dan starten we met het in kaart brengen van uw mondgezondheid.
Al uw tanden en kiezen worden gemeten, de parodontiumstatus.
Een parodontiumstatus is een overzicht waarin de staat van het tandvlees en andere belangrijke zaken rondom de steunweefsels van de tanden en kiezen worden genoteerd. De basis bestaat uit het noteren van de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets. Van elke tand of kies wordt de pocketdiepte op zes punten gemeten en genoteerd.

Andere zaken die in de parodontiumstatus genoteerd worden zijn onder andere: de mate waarin het tandvlees is teruggetrokken (recessie), de mate van toegankelijke wortelsplitsingen (furcaties), de mate van mobiliteit van tanden en kiezen (of tanden en kiezen al los staan door botverlies) en waar het tandvlees bloedt.

Deze status is van groot belang voor het maken van een goed behandelplan

Scaling en rootplaning, tandvleesbehandeling

De term scaling en rootplaning wordt gebruikt voor het onder het tandvlees reinigen en gladmaken van de wortels. Bij ernstige tandvleesontsteking (Parodontitis) verdwijnt er kaakbot en wordt de ruimte tussen het tandvlees en de wortels dieper. Deze ruimte wordt de pocket genoemd en kan dan door gewoon poetsen niet goed meer gereinigd worden. Zolang er verdiepte pockets bestaan is er regelmatig een professionele gebitsreiniging nodig. We maken gebruik van handinstrumentarium (scalers en curettes) of ultrasone apparatuur. Zo worden de worteloppervlakken gereinigd van tandsteen en tandplak. De gebitsreiniging eindigt meestal met het polijsten van de tanden en tandhalzen.

EMS AIRFLOW

De nieuwe en moderne manier van pijnvrij tandaanslag en tandsteen verwijderen! Wij, als Mondhygiëne Praktijk Tilburg, werken reeds meerdere jaren met Airflow voor het nog optimaler behandelen van onze cliënten.

No Pain

Tandaanslag en plak worden verwijderd middels het gebruik van ultrafijn poeder in combinatie met verwarmd water. Tandsteen wordt door middel van piezon techniek (hoogfrequente trilling die het tandsteen lostrilt) verwijderd door de EMS in combinatie met warm water.
Wij werken voor de nieuwe EMS AIRFLOW met het nieuwe geavanceerde Guided Biofilm Therapy (GBT) protocol. GBT is een behandelingsprotocol met 8 stappen dat voorziet in een optimale samenwerking tussen de cliënt en de mondhygiënist.

Hierbij een uitleg van het 8 stappenplan:

GBT (Guided Biofilm Therapy)

De bedoeling van de begeleide plaque therapie is om biofilm (plaque) op tanden, implantaten en weke delen zoals tandvlees en tong te detecteren en daarna te elimineren.

Het GBTprotocol is opgesplitst in 8 stappen:

  1. Screening van de mond.
  2. Het gebruik van kleurvloeistof om plaque aan te tonen.
    Eerst wordt er gekeken waar de plaque, zelfs na een poetsbeurt, op uw tanden en uw tandvlees zit. Plaque is het kleverige laagje dat de hele dag door op uw gebit, zelfs zonder te eten, wordt aanmaakt. Door middel van een roze kleurvloeistof wordt deze plaque zichtbaar gemaakt.
  3. Instructies om plaque te voorkomen / tot een minimum te beperken.
    Waar plaque blijft zitten, ontstaan bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor gaatjes en/of ontstekingen (gingivitis of parodontitis).
  4. Gebruik van de Airflow om plaque en aanwezige aanslag te verwijderen.
    De plaque wordt verwijderd door middel van de Airflow. Dit is een verwarmd water spray met een ultrafijn poeder. Dit wordt onder hoge druk op uw tanden gespoten waardoor plaque en eventuele aanslag van roken, koffie, thee en rode wijn wordt verwijderd.
  5. Indien nodig plaque verwijdering in de verdiepte pockets.
  6. Tandsteen verwijdering met het Piezon instrument.
    Als plaque langere tijd op de tanden aanwezig blijft, ontstaat er tandsteen. Tandsteen is te verwijderen met een Piezon instrument. Dit is een dun pinnetje dat tegen uw tanden wordt geplaatst om de tandsteen op uw tanden eraf te trillen. Ook hierbij wordt water gebruikt. Dit instrument is zowel boven uw tandvlees als dieper tussen uw tand en tandvlees te gebruiken om de tandsteen te verwijderen. Wanneer tandsteen langere tijd aanwezig is op uw tanden ontstaan ook hier bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor terugtrekkend tandvlees en/of ontstekingen.
  7. Controle.
  8. Inplannen van een vervolgafspraak op basis van uw risicoanalyse.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze nieuwe manier van gebitsreiniging / preventieve behandeling zie de het filmpje.

Afspraak maken?

Als u twijfelt over de gezondheid van uw tandvlees, maak dan een afspraak voor een controle bij onze praktijk.