Coronakilo’s? Coronamondjes zal je bedoelen!

Met de uitbraak van de coronacrisis zijn er niet alleen coronakilo’s bijgekomen. Bertine van Roy en haar collega’s van Mondhygiëne Praktijk Tilburg zien inmiddels ook heel wat coronamondjes voorbijkomen. In deze blog vertelt Bertine wat coronamondjes zijn, hoe je eraan komt en – belangrijker nog – hoe je eraf komt.

Acht miljoen coronakilo’s

We zijn in Nederland met z’n allen zo’n acht miljoen kilo’s aangekomen tijdens de coronacrisis, volgens de Volkskrant. Of het echt zo veel kilo’s zijn, dat weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat een fiks aantal van die coronakilo’s zich vertaald hebben in coronamondjes. Want meer eten zorgt niet alleen voor extra kilo’s, het zorgt er ook voor dat er van alles in je mond gebeurt.

Zeven eetmomenten

Als mondhygiënisten adviseren we niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag. Het speeksel in onze mond heeft van nature een PH-waarde van zeven, net als neutraal water. Speeksel dient niet alleen voor de spijsvertering, het helpt ook onze mond schoonhouden en bacteriën te bestrijden. Als we iets eten, daalt de PH-waarde en wordt de omgeving in onze mond zuurder. Het speeksel moet de kans krijgen het zuur in de mond te neutraliseren en de balans te herstellen en problemen, zoals bijvoorbeeld tanderosie, te voorkomen.

Stress

Corona heeft niet alleen gezorgd voor meer kilo’s, het heeft ook voor de nodige spanning gezorgd. Volgens onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat één op de drie mensen meer stress ervaart sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij jongeren is dat zelfs veertig procent. Stress veroorzaakt niet alleen een mindere mondgezondheid, het maakt het ook moeilijker om aan je gewoonten vast te houden. Je dagindeling is anders, je zit niet zo goed in je vel, het kost meer moeite een gezonde levensstijl aan te houden. Dan is het best begrijpelijk dat je daardoor ook je mond wat minder aandacht geeft.

Nieuwe start

Nu we ons lijf weer onder handen mogen nemen in de sportschool, is het misschien ook een mooi moment om ook de verantwoordelijkheid te nemen onze mond weer eens goed te vertroetelen. En als we dan toch een nieuwe start maken, plan dan meteen een kort bezoekje aan de mondhygiënist. Wij geven je mond graag alle aandacht. Door dat twee keer per jaar te doen, kun je genieten van een gezonde mond zonder gaatjes of tandvleesproblemen. Preventief onderhoud zorgt niet alleen voor een fijn en schoon gevoel, maar het motiveert ook om zelf je gebit weer goed te gaan bijhouden. Dankzij onze goede reiniging, voorlichting en persoonlijke instructie lach je in no time de wereld weer stralend toe.

Meer weten?

Mondhygiëne Praktijk Tilburg maakt onderdeel uit van GAEV Dental, een samenwerkingsverband van meerdere mondzorgpraktijken waar de mens om de mond centraal staat. Bij ons ligt de focus op preventieve tandheelkunde. Met ons team van acht enthousiaste collega’s richten we ons op de beste kwaliteit met een persoonlijke benadering. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken.