Statistiek bij de mondhygiënist

Statistiek bij de mondhygiënist

Toen Bertine van Roy in 1993 met haar mondhygiënepraktijk startte, was het haar belangrijkste doelstelling om het vak in de spotlights te zetten. Dat is gelukt, maar er zijn per leeftijdsgroep grote verschillen te zien. In deze blog vertelt Bertine over de verschillen en over haar wens voor de toekomst.

Trouwe cliënten
Toen ik in 1993 mijn mondhygiënepraktijk startte, was dat helemaal nog niet zo gewoon. Ik waagde de sprong en het grootste deel van de cliënten van toen zijn nog steeds trouwe cliënt. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Liever preventief dan curatief
Wie zijn die cliënten eigenlijk? De grootste groep – maar liefst 70 procent – bestaat uit 50- tot 60-jarigen. De groep van 40 tot 50 jaar, dat is een – te – kleine groep. Als zij bij ons aankloppen, is het vaak niet preventief, maar curatief. Dat wil zeggen dat er écht problemen zijn waar we mee aan de slag moeten en waar uitgebreide behandelingen voor nodig zijn. Natuurlijk doen we dat, maar veel liever gaan we preventief aan het werk. Zo voorkomen we problemen en dat is waar we blij van worden. Waar ik ook heel blij van word, is het groepje 80-plussers dat onze praktijk bezoekt. Dat zijn mensen die hun tanden en kiezen koesteren, die het belang van mondhygiëne inzien en preventieve handelingen heel nauwgezet uitvoeren.

Hoe jonger, hoe beter
Een groep die we daarentegen graag vaker zouden zien, zijn de 0- tot 30-jarigen. Hoe jonger je de mondhygiënist bezoekt, hoe beter het is. Dat is ook exact de reden waarom we jonge gezinnen adviseren om samen met hun kinderen te komen. Kinderen – 0 tot 18-jarigen – krijgen bij ons samen met de ouders voorlichting en instructie. Het fijne van het basispakket van de zorgverzekering is dat tot 18 jaar bijna alle mondzorg wordt vergoed, dus ook de mondhygiënist. Het inkomen kan dan in ieder geval geen drempel vormen. Bij de groep tussen 19 en 30 wordt het feit dat de kosten niet meer worden vergoed, regelmatig genoemd als reden om niet – meer – te komen. Tel daarbij op dat er in die levensfase vaak een verandering van lifestyle plaatsvindt – denk aan studie, op kamers gaan en eigen verantwoording moeten nemen – en we begrijpen wel waarom de mondzorg op een lager plan komt. Dat zorgt voor grote uitdagingen in de monden van deze jongeren, en dat gaat ons als mondhygiënisten aan het hart. Als de 30-plussers zelf een jong gezin starten, merken ze dat de mondgezondheid toch wel heel belangrijk is.

Denk met ons mee
De belangrijkste vraag is nu: Hoe krijgen wij die 18- tot 30-jarigen vaker bij ons in de stoel? We stellen het enorm op prijs als je met ons mee wil denken. Wie weet de ultieme marketingtool om deze groep te bereiken? We horen heel graag van je via info@mhp-tilburg.nl.

Meer weten?
Mondhygiëne Praktijk Tilburg maakt onderdeel uit van GAEV Dental, een samenwerkingsverband van meerdere mondzorgpraktijken waar de mens om de mond centraal staat. Bij ons ligt de focus op preventieve tandheelkunde. Met ons team van acht enthousiaste collega’s richten we ons op de beste kwaliteit met een persoonlijke benadering. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken.