Veel gestelde vragen met antwoorden

Hieronder een blok met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Komt u er niet uit of heeft een een vraag die er niet bijstaat? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Wij bepalen per patiëntencategorie wanneer de periodieke controle plaats vindt. Een kindje met veel tandplak of tanden die doorbreken,  willen we bijvoorbeeld vaker terug zien dan een kindje met een schoon gebit. Als wij het gebit tijdig controleren, is de kans op problemen (of het groter worden daarvan) veel kleiner.

Tijdens de controle onderzoekt de tandarts uw gebit. Hij /zij bekijkt uw tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel en luistert naar uw wensen.

De tandarts kan met u besluiten om het verloop van de aandoening in de gaten te houden (monitoren). Is behandeling nodig, dan stelt hij in overleg met u een behandelplan op. Daarbij kan hij u ook verwijzen naar een mondhygiënist, orthodontist, kaakchirurg of andere tandarts (met specifieke vaardigheden).

De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en parodontitis. Deze zijn schadelijk voor uw gebit, kunnen pijn gaan veroorzaken en uiteindelijk zelfs leiden tot het verliezen van tanden of kiezen.

Als u van tevoren goed poetst, kunnen we uw gebit beter onderzoeken.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om poetsinstructies, voedingsadviezen en uitleg over hoe u het beste kunt reinigen tussen de tanden en kiezen. Hiermee kunt u de gezondheid van uw gebit zelf op peil houden en problemen voorkomen.

Bij een gebitsreiniging halen we tandsteen en/of aanslag weg. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd aanwezig is en verkalkt. Dit gebeurt vooral op plekken die vaak vergeten worden tijdens het poetsen en daar waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden. We verwijderen het tandsteen omdat dit problemen aan het gebit kan veroorzaken. Het verwijderen gebeurt met een soort krabbertje of een apparaat dat het tandsteen lostrilt. Behandeling met het apparaat kan wat gevoelig zijn, maar is over het algemeen pijnvrij. Daarna polijsten we uw gebit met een borsteltje en polijstpasta. Zo zijn we er zeker van dat er geen aanslag meer op uw gebit zit. Ook ziet uw gebit er daardoor beter uit.

Bij onze praktijk duurt de controle gemiddeld 15 minuten per persoon (afhankelijk van de tijd die nodig is voor de preventieve voorlichting, de gebitsreiniging en het polijsten). Een eerste onderzoek duurt vaak langer vanwege de kennismaking en het opstellen van een zorgplan.

U heeft na afloop van de behandeling in principe nergens last van. Wel kan uw gebit wat gevoelig zijn vanwege de gebitsreiniging. U kunt gewoon eten, drinken en uw gebit poetsen.

Wortelkanaalbehandeling

Het zenuwweefsel in het wortelkanaal kan door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op uw gebit ontstoken raken en tot heftige kiespijn leiden. Ontstoken tandweefsel geneest meestal niet meer. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot verloren gaan en kunnen tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

De tandarts maakt röntgenfoto’s om te kijken hoeveel wortels (en kanalen) er aanwezig zijn en het behandelplan te bepalen.. Vervolgens maakt hij de tand of kies open. Het aangetaste weefsel wordt verwijderd en de tand of kies wordt van binnen gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als de pulpaholte en de wortelkanalen schoon zijn, worden de kanalen gevuld en wordt de tand of kies met een vulling afgesloten.

We kunnen een operatiemicroscoop gebruiken om de handeling nauwkeuriger en dus beter uit te voeren. Nauwe of verkalkte kanalen zijn voor het blote oog namelijk niet goed zichtbaar. Met behulp van de microscoop kan de tandarts deze gebieden goed opsporen en ontdoen van alle bacteriën.

Onze zorgverleners zijn uiterst bekwaam in het plaatselijk verdoven. Hierdoor doet de behandeling meestal geen pijn.

De duur van de behandeling varieert van een half uur tot ongeveer 1 uur. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Ook kan een behandeling in meerdere zittingen plaats vinden.

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u last van napijn krijgen. Dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt een pijnstiller nemen. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Er is een klein risico dat de wortelkanaalbehandeling niet tot een beoogd resultaat leidt. De kans op een nieuwe ontsteking is echter erg klein. We kunnen dan de behandeling herhalen. Als de ontsteking ook daarna niet verdwijnt, kan de tandarts of een kaakchirurg in overleg met u besluiten tot een wortelpuntoperatie (apexresectie).

Een tand of kies die succesvol is behandeld door middel van een wortelkanaalbehandeling kan meestal nog lange tijd mee. Wel is het vaak noodzakelijk om de tand of kies te voorzien van een kroon om een breuk te voorkomen.

Een alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de tand of kies.

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de toegankelijkheid van de wortelkanalen, of er gebruik gemaakt wordt van een microscoop en of de behandelde tand of kies wordt afgewerkt met een vulling of een kroon. We maken graag een begroting voor u. Klik hier voor meer informatie over de tarieven welke opgesteld zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa).

Bleken

Thuisbleken is ook een mogelijkheid. Dit is veilig als u zich door de tandarts laat begeleiden. Eerst dient uw gebit gecontroleerd te worden en maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit. Hiermee maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium op maat een bleeklepel van een zachte kunststof. Dat is belangrijk, want daardoor past de lepel goed en wordt uw tandvlees beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Tevens krijgt u dan te horen hoe lang u de bleeklepel met de gel mag dragen voor een goed en veilig resultaat. Vaak maken we een afspraak 1 week nadat u start met thuisbleken om fluoride toe te dienen voor gevoeligheid. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat.

Thuisbleken of bleken kan (tijdelijke) gevoeligheid voor koude en warmte veroorzaken. Dit is onschuldig en verdwijnt meestal na een paar dagen. Inwendig bleken bij dode tanden is niet pijnlijk.

Na de bleekbehandelingen (met uitzondering van inwendig bleken) kunt u het beste twee dagen geen dranken zoals koffie, thee en rode wijn nuttigen en niet roken.

Afhankelijk van de behandelmethode en uw gebitssituatie kunt u verwachten dat uw tanden en kiezen 1 tot 6 tinten witter worden. Let op: met een behandeling in de tandartspraktijk wordt bij levende tanden een sneller, pijnlozer en beter resultaat bereikt dan met thuisbleken (behalve in sommige gevallen wanneer thuisbleken langdurig voortgezet wordt).

Er bestaat een klein risico dat uw tanden en kiezen niet of nauwelijks witter worden en/of dat ze blijvend gevoeliger worden.

De kosten van thuisbleken en inwendig bleken zijn afhankelijk van de behandelmethode, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal malen dat (thuis)bleken nodig is en de hoogte van de techniekkosten (bij thuisbleken). We maken graag een begroting voor u.

Om u echter wat betreft thuisbleken een indicatie te geven; deze kosten zijn opgebouwd uit het maken van een afdruk voor de bleeklepel in de tandartspraktijk, het vervaardigen van de bleeklepel in het tandtechnisch laboratorium en het aanschaffen van de bleekgel.

Bleekbehandelingen worden zelden vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag uw tandarts gerust om advies.

Tanden worden donkerder doordat kleurstoffen uit voedingsmiddelen vanuit de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) in het glazuur dringen. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden tanden donkerder naarmate u ouder wordt. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedingsmiddelen nog makkelijker in de tand of kies.

Bleken is medisch gezien niet nodig, maar kan esthetisch gezien wel wenselijk zijn: mooie witte tanden zijn populair en het aanbod aan artikelen die witte tanden beloven is enorm. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond.

Als de verkleuringen van uw tanden en kiezen egaal en niet te ernstig zijn, is bleken een oplossing indien u wittere tanden wenst. Laat uw tandarts wel eerst kijken naar de huidige kleur van uw gebit en wat de oorzaak van de verkleuringen is. Tevens stelt hij dan vast of uw tanden gezond zijn, of ze vrij van gaatjes zijn en of uw vullingen niet lekken. Tot slot onderzoekt hij of medicijnen de oorzaak van de verkleuringen zijn.

Ja, dat kan door middel van inwendig bleken. Hierbij maakt de tandarts eerst de verkleurde dode tand open. Hij brengt er een papje met een blekend middel in aan, dat wordt afgedekt met een noodvulling. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts deze behandeling van gemiddeld 15 tot 30 minuten één of meerdere keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

Kunstgebitten

Persoonlijke mondverzorging en regelmatige controle door de tandarts kunnen ervoor zorgen dat problemen in uw mond eerder aangepakt worden en het verlies van eigen tanden en kiezen in de meeste situaties voorkomen wordt.

Wanneer u tanden en/of kiezen mist, helpt een (gedeeltelijk) kunstgebit u om weer goed te kunnen kauwen. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Verder praat u weer makkelijker met een kunstgebit en geeft het u een beter uiterlijk.

Een immediaatprothese dient als overbrugging naar een (gewone) volledige prothese of uiteindelijk klikgebit. Als eerste worden eventueel nog aanwezige kiezen verwijderd. Na een herstelperiode van enkele maanden worden de voortanden verwijderd en wordt direct de prothese geplaatst.

Een partieel of volledig kunstgebit (vervangingsprothese) kan een definitieve oplossing zijn wanneer u (gedeeltelijk) geen (gezonde) tanden of kiezen meer heeft en er geen andere mogelijkheden meer zijn. Het kunstgebit kan bovendien uw overige tanden en kiezen beschermen tegen slijtage en verplaatsing. Een klikgebit (een prothese op implantaten) kan een oplossing zijn als uw kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en uw kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Een klikgebit zit stevig, waardoor eten, lachen en praten veel makkelijker gaat.

Bij onze praktijk kan deze behandeling worden uitgevoerd door een klinisch prothesetechnicus of de tandarts Deze maakt en herstelt het kunstgebit, maar behandelt ook aan de stoel. Als implantaten nodig zijn wordt de behandeling deels uitgevoerd door de tandarts of (tandarts) implantoloog.

Als tanden en kiezen getrokken worden, duurt het een aantal maanden voordat de kaak genezen is en zijn definitieve vorm heeft. Daarom krijgt u een tijdelijke immediaatprothese. Bij een definitief kunstgebit worden er gebitsafdrukken gemaakt van de boven- en onderkaak. In overleg met u bepalen we de vorm en kleur van de tanden en kiezen. Daarna past u een in was opgesteld kunstgebit. In deze fase kunnen er nog aanpassingen worden doorgevoerd. Uiteindelijk wordt het definitieve gebit geplaatst.

We adviseren u jaarlijks uw prothese en tandvlees te laten controleren. Maak daarnaast altijd een afspraak als de prothese los zit, er voedsel onder blijft zitten, er sprake is van breuk of slijtage, of wanneer uw mondhoeken vaak kapot zijn.

Reinig de prothese elke dag met speciale reinigingsmiddelen (geen tandpasta) en een (prothese)borstel. Spoel de prothese af voordat u hem terug in de mond plaatst. Poets uw kaak en tong met een tandenborstel. Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven een wasbak gevuld met water. Als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd. Bewaar de prothese, als u deze niet draagt, vochtig in het bewaarbakje.

De kosten van een kunstgebit zijn afhankelijk van het soort kunstgebit dat gemaakt wordt, het materiaal waarvan het kunstgebit gemaakt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de techniekkosten en of er voorbehandelingen nodig zijn. We maken graag een begroting voor u. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven voor mondzorg. Dit betekent dat alle tandartspraktijken dezelfde tarievenlijst moeten hanteren voor alle tandheelkundige behandelingen (m.u.v. bepaalde cosmetische behandelingen). Voor dezelfde behandeling betaalt u dus hetzelfde, ongeacht waar u de behandeling laat uitvoeren. De manier waarop een behandeling uitgevoerd wordt, kan echter wel behoorlijk verschillen.

De vergoeding van een kunstgebit is afhankelijk van uw verzekering en het soort kunstgebit dat voor u gemaakt moet worden. Vraag uw tandarts gerust om advies.

Kronen en bruggen

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een noodkroon: een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.

Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen.

Een kroon is noodzakelijk wanneer het niet mogelijk is om een tand of kies met een vulling te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vergevorderd tandbederf (cariës), bij een groot breukrisico van een maximaal gevulde tand of kies, of bij een ernstige beschadiging. Ook na een wortelkanaalbehandeling is een kroon vaak noodzakelijk om de tand of kies te behouden in verband met een groter risico op breuk. Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen, voor een beter esthetisch effect of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan doordat ze te veel ruimte hebben om te groeien.

Eerst slijpt de tandarts een deel van de tand of kies af. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak (of het gedeelte met de afgeslepen tand of kies). Daarna maakt een tandtechnicus de kroon op maat. Ondertussen krijgt u een tijdelijke kroon, waarmee u gewoon kunt eten (maar vermijd hard en plakkerig voedsel). Tot slot plaatst de tandarts de definitieve kroon en zet deze goed vast met een speciaal daarvoor bestemd cement.

Onze zorgverleners zijn uiterst bekwaam in het plaatselijk verdoven. Hierdoor doet de behandeling geen pijn.

De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. De kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in ons tandtechnisch laboratorium.

Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.

Zonder een kroon loopt u het risico dat de tand of kies verloren gaat. Er zijn dus geen alternatieven voor een kroon. In plaats van een brug kunt u de ontbrekende tanden of kiezen vervangen door een implantaat, frameprothese of partiële prothese.

De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het materiaal waarvan de kroon of brug gemaakt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de hoogte van de techniekkosten en of er voorbehandelingen noodzakelijk zijn. We maken graag een begroting voor u. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven voor mondzorg. Dit betekent dat alle tandartspraktijken dezelfde tarievenlijst moeten hanteren voor alle tandheelkundige behandelingen (m.u.v. bepaalde cosmetische behandelingen). Voor dezelfde behandeling betaalt u dus hetzelfde, ongeacht waar u de behandeling laat uitvoeren. De manier waarop een behandeling uitgevoerd wordt, kan echter wel behoorlijk verschillen.

Bij volwassenen zitten kronen en bruggen niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies.

Röntgenfoto

De röntgenfoto kan gemaakt worden door een tandartsassistente of door de tandarts zelf. De tandarts beoordeelt altijd de röntgenfoto en bespreekt deze met u.

Voor het maken van een kleine röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op een deel van uw gebit. De röntgenfoto bevindt zich in een houder, die is verpakt in een hoesje. U voelt niets van het maken van de foto. Voor het maken van een kaakoverzichtsfoto (OPT) gaat u naar een aparte OPT-ruimte. Hier bijt u op een plaatje, terwijl het OPT-apparaat om uw hoofd heen draait voor een foto van uw volledige kaak. Ook deze röntgenstraling voelt u niet.

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering voor 100% verzekerd voor röntgenfoto’s. Bij volwassenen zitten deze behandelingen niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Vraag ons gerust om advies.

Tandvleesbehandelingen

Tandartsen en mondhygiënisten gebruiken een systeem om de conditie van het tandvlees in kaart te brengen: de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI)

Score 0               

Het tandvlees is gezond. Geen behandeling nodig.       

Score 1               

Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt. De behandeling bestaat uit instructie mondhygiëne.

Score 2

Er is tandsteen aanwezig. De behandeling bestaat uit het verwijderen hiervan.

Score 3-

Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, zonder teruggetrokken tandvlees met lichte aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste.

Score 3+                             

Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale chirurgie nodig is.

Score 4                                

Er zijn pockets van 6 mm diep of meer en er is sprake van ernstige aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale of uitgebreide chirurgie nodig is.

De mondhygiëniste onderzoekt de conditie van het tandvlees met een pocketsonde. Deze sonde wordt tussen de tand en het tandvlees (de pocket) geschoven. Zo wordt het gehele gebit onderzocht op ontstekingen en tandsteen. Daarna stelt de mondhygiëniste een behandelplan op. Vervolgens komt u (meestal) twee keer terug voor een initiële behandeling. Bij deze behandeling worden de worteloppervlakken per tand of kies grondig gereinigd.

Zes weken na de laatste initiële behandeling komt u terug om de mondhygiëne te evalueren en zo nodig bij te stellen. Drie maanden daarna komt u terug om te kijken of uw tandvleesconditie is verbeterd. Dan wordt er ook nazorg uitgevoerd en wordt uw gebit opnieuw gereinigd. De mondhygiëniste kan dan inschatten om de hoeveel maanden u het beste langs kunt komen om uw mondhygiëne zo goed mogelijk bij te houden.

Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

De duur van een tandvleesbehandeling is erg afhankelijk van uw tandvleesscore. Informeer bij uw mondhygiëniste wat in uw situatie van toepassing is.

Uw tanden, kiezen en tandvlees kunnen na het onderzoek of reinigen wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen.

Het verwachte resultaat van de behandeling is dat de algehele conditie van uw tandvlees verbetert en u hierdoor een grotere kans heeft op het behoud van tanden en kiezen.

Er bestaat een klein risico dat de behandeling niet voldoende aanslaat, waardoor uw tandvleesscore niet verbetert en uw tanden en of kiezen niet behouden kunnen blijven. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het niet opvolgen van mondhygiëne- adviezen, roken, medicatie en/of stress.

De kosten van een tandvleesbehandeling zijn afhankelijk van uw tandvleesscore, de behandelmethode, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal tanden en kiezen dat behandeld wordt. Wij maken graag een begroting voor u.

Bij volwassenen zit tandvleesbehandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies.