Zo word je groot met een mooie, gezonde mond

Bij Mondhygiëne Praktijk Tilburg zijn we dol op kinderen. Ongeschonden monden die we, samen met de ouders, ongeschonden kunnen houden door er preventief mee aan de slag te gaan. Hoe we dat doen, vertelt Bertine in deze blog.

Niet vroeg genoeg naar de mondhygiënist
Ouders denken vaak dat ze pas met hun kind naar de mondhygiënist kunnen komen als het gebit volledig is. Niets is minder waar. Het kan ons niet vroeg genoeg zijn. Neem je baby, peuter of kleuter mee en laat ze al vroeg wennen aan de mondhygiënist. Laat ons vooraf wel even weten dat je met je kindje komt, dan reserveren we voldoende tijd.

Spanning wegnemen
Door uitgebreid de tijd te nemen bereiken we het meest. Zo’n mondhygiënepraktijk met al die apparaten en zo’n grote stoel met een lamp erboven kan best intimiderend zijn voor een kind. Daarom gaan we elkaar eerst in alle rust leren kennen. In de stoel zitten en met een spiegeltje samen de tanden tellen, dat is al heel wat voor een kind. Omdat we zo speels mogelijk te werk te gaan, halen we al snel de eventuele spanning eraf. Eenmaal gewend, gaan we aan de slag. We beginnen met een plaque-kleurtest. Met deze zogenaamde plakverklikker laten we zien waar nog tandplak in de mond voorkomt. We leggen uit wat dit betekent en door samen te gaan poetsen laten we zien hoe je dit kunt voorkomen.

Ouders betrekken
Door alles in samenspraak met de ouders te doen, komen we het verst. We hebben het over voeding, over eetmomenten en over wanneer en waarmee het gebit van het kind het best schoongehouden kan worden. Tot het kind een jaar of elf is, adviseren we de ouders om na te poetsen, pas na die tijd is het wisselstadium voorbij en is de fijne motoriek genoeg ontwikkeld om het ‘selluf’ te doen.

Gezonde en feestelijke traktaties
Een paar weken geleden zijn de kinderen weer naar de crèche, de buitenschoolse opvang of naar school gegaan. Een mooi moment om eens na te denken over gezond trakteren. Overleg even met de juf, meester of begeleiders wat gewenst is en of er kindjes zijn met een bepaalde allergie. Moeilijk? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel veel sites die je inspireren met leuke en vaak ook eenvoudige traktaties. Zo deelt Juf Maike leuke, verantwoorde traktaties op haar site, deelt het Voedingscentrum feestelijke traktaties met een gezonde twist en vind je op de site van JOGG zelfs gezonde groentetraktaties. In het boekje ‘Geen rommel in je trommel’ – een samenwerking van het Voedingscentrum, Jong JGZ, JOGG en GGD Zuid-Holland Zuid – vind je behalve traktatie-ideeën ook allerlei handige informatie om je kind – op school en daarbuiten – gezond te laten eten en drinken. Zo wordt je kind groot met een mooie en gezonde mond. Wij zijn fan!

Meer weten?
Mondhygiëne Praktijk Tilburg maakt onderdeel uit van GAEV Dental, een samenwerkingsverband van meerdere mondzorgpraktijken waar de mens om de mond centraal staat. Bij ons ligt de focus op preventieve tandheelkunde. Met ons team van acht enthousiaste collega’s richten we ons op de beste kwaliteit met een persoonlijke benadering. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken.